lørdag 15. desember 2012

Duppeliten helt nedsnødd i skikkelig snøvær

I dag har det vært et voldsomt snøvær og jeg måtte ned å måke Duppeliten. Men mye vær har også sin sjarme og det var fint å være ute på bryggene og se innover byen med alle julelysene tendt. Den nye havna lyser også opp i vintermørket. Akuratt nå er det lite som minner om sommer og sol, men om noen dager snur sola igjen og vi går mot lysere tider. Litt ekstra arbeid er det jo når jeg ikke har dratt presenning over cockpit,  men dreneringshullene var åpne og det er meldt varmegrader i morgen. Duppeliten ser nedsnødd ut nå, men det smelter nok i løpet av de nærmeste dagene. 


Duppeliten nedsnødd

Nordbyen i Holmestrand

Mange kalde båter i vinterværet


søndag 25. november 2012

Etter en sesong med seilbåt er det mange grunner til å ramse opp fordelene. Seilbåt vs motorbåt


Foto: Monica Østby
Oslo Seilskole skriver på sine nettsider en fin liten liste over alle fordelene med seiling og noen tanker om seiling det kan være godt å ta med seg. Jeg har tatt meg den frihet å kopiere listen deres og tilføyer mine egne kommentarer ut i fra egen opplevelser etter min første sesong som seilbåt eier. 

Jeg vil tilføye for ordens skyld at det er ikke størrelsen det kommer ann på. Jeg er faktisk lykkelig eier av en 20 fots Sundwind, og er nærmest den minste seilbåten i Holmestrand Småbåthavn. 

Min kommentar står med rødt:

Seiling vs. intet båtliv
  • En flott måte å være ute i det fri på (Jeg har ikke vært så mye ute i naturen på mange år, bådet på fotturer på øyene og ute på fjorden. Seilbåten har brakt meg og familien nærmere naturen)
  • En meget sosial aktivitet: kvalitetstid med dem du seiler sammen med (Etter mye hverdags- kjas og mas er det fint at familien på fire kan være sammen i båten. Da er det ingen ting som kan forstyrre den gode samtalen med unger og oss imellom, samtidig som man gjør noe sammen og er på vei sammen)
  • En spennende og allsidig hobby (Man treffer andre som seiler og med en ikke så stor båt er det akuratt passe med vedlikehold og ordning som er overkommelig. Den insatsen får man igjen i hyggelige stunder og gode opplevelser. Ikke minst kan man velge å være alene hvis man vil det)
  • Gir svært varierte opplevelser (Hver eneste seiltur blir helt spesiell. Noen ganger opplever man mye, andre ganger nesten ingen ting. Det er det som gjør det spennende)
  • Et fint alternativ til overfylte strender (Helt sant, man kan finne plasser der det ikke er andre mennesker eller man kan legge til i overfylte havner :-)
  • Turopplevelser - i ordets rette forstand (I bøtter og spann)
  • Konkurransemuligheter ved regattaseiling - den sportslige varianten (Jeg er dog ikke sportslig;-)


Seiling vs. motorbåt
  • Seiling maner til aktivitet om bord - ikke passivitet der man bare sitter stille (Hadde motorbåt før og ble fort lei av å bare kjøre dit man skulle. Med seilbåt er man på vei fra man legger fra brygga og vind, vær og natur gir deg forskjellige utfordringer hele tiden. Det er jo aldri det samme)
  • Seiling gir nok en større opplevelse av elementene - vind, sjø og bølger (Og en helt annen opplevelse, vi reiste aldri ut i vindvær med motorbåt, med seilbåt er det et poeng at de ikke nødvendig vis er "pent" vær)
  • Du kan nyte stillheten underveis, og det går an å høre hverandre (ingen motordur) (Nydelig! Sillhet i naturen. Det var en av de sterkeste grunnene til at vi byttet)
  • Lite bekymring for drivstoffkostnadene - en seilbåt bruker minimalt med drivstoff (Merker det på lommeboka ja, med motorbåten vi hadde syns jeg jeg fylte drivstoff hele tiden og det er dyrt! Selv en 50 hester er tørst!!!)
  • Velger du seilbåt vs. motorbåt får du større båt til lavere pris (Solgte 18 fots motorbåt fra 1972 med 50HK til kr 47 000, - Kjøpte 20 fots seilbåt fra 1972  med 8HK til kr 19 000,-)
  • Selve turen og å være underveis gir en strørre opplevelse i seilbåt enn i motorbåt (Ordtak: I motorbåt kjører du dit du skal. I seilbåt er du der du skal :-)
  • Større rekkevidde hvis du har god tid - seil til Danmark eller England (Bare tiden som setter grenser og det gjør den jo...)
  • Liten fare for motorstopp - og hvis motoren stopper: bare seil videre (Og slapp av!)

lørdag 24. november 2012

Idag flyttet Duppeliten til Boblehavn

Duppeliten i boblehavn

Holmestrand småbåthavn står nå før vinteren nesten klar og som en splitter ny og moderne havn. Det er nå bare bobleanlegget som står igjen og det jobbes på spreng for å få det ferdig før kulda setter inn for alvor. Duppeliten fikk idag plass i denne havna og skal ligge her og boble til vinteren er over og vår og varme begynner å komme tilbake. Det gjenstår fortsatt å få pakket henne litt inn.

søndag 18. november 2012

Her er reiseruta Fra Holmestrand til Sande.

Her er reiseruta fra programmene jeg kjører på iPaden når vi er ute. Morsomt med en liten logg som man kan titte på når man sitter i sofakroken etter turen :-) Ruta er fra turen beskrevet i bloggposten under (klikk her)
Skjermdump fra Navionics for iPad
Skjermdump fra Google Earth vippet opp i "3D" for iPad
Skjermdump fra Google Earth for iPad
Skjermdump fra Marine Traffic for iPad

Seiltur i november med lav sol og tidlig kveld.

Nå er det lenge siden jeg har vært utpå. Den senere tiden har det vært mye nedbør og liten tid til å bruke båten. Men idag så jeg mitt snitt til å komme ut. 5 grader i lufta, 3,5m sek. vind og helt blå himmel. Turen gikk fra Holmestrand til Sande. Med sør-vest vind var det prfekt å seile den veien. 

Kvelden kommer tidlig nå og etter middag og innhenting av unger reiste vi alle tre tilbake i båten i mørket. Dette hadde aldri ungene vært med på før. De syns det var spennende å se etter sjømerker i skumringen og se sektorene forandre seg på fyrene. Det er vanskelig å bedømme avstander i mørket så det var godt vi hadde med GPS. 

Det var et flott syn å komme inn til Holmestrand i stummende mørke og se byen lyse opp. Med den nye havna ser det ut som et stjerneteppe som er lagt utover. 

Klikk på bilder under for å se dem store :-)















tirsdag 2. oktober 2012

En gammel motor min farfar brukte som båtmotor i en pram.

I garasjen har jeg hatt en gammel motor som har stått under et tykt lerretstrekk. Den har stått der siden jeg fikk den etter farfar. Jeg ryddet og plutselig fant jeg fram den gamle motoren. Jeg har ikke visst hva motoren har vært brukt til og har bare tenkt på den som en gammel finurlighet og at det kan ha vært en båtmotor siden den er montert skrått med akslingen pekende svakt nedover. Etter å ha forespurt meg på facebook på diverse grupper og fått mange innspill ikke minst fra min far (som jeg burde ha spurt først) er konklusjonen: Motoren er en gammel (tysk) Sachs stasjonær, som før krigen ble brukt til alt mellom himmel og jord som til slåmarskiner, sager, pumper, treskeverk +++. Min farfar brukte den som motor i en pram som lå i Holmestrand. Altså den har blitt brukt som båtmotor. Det viser at farfar var en "Petter Smart" for jeg kan ikke finne annen referanse på disse motorene brukt som båtmotorer. Sjarmerende er den i hvertfall og etter å ha stått stille i mange tiår var det bare å fylle bensin, dra i spaken og tut å kjør. Se video under.

Sachs motor 2-takt 75 ccm fra før 2. verdenskrig.

Her er spesifikasjonene på motoren: Sachs Stasjonærmotor

søndag 30. september 2012

Høstlig tur til Mølen med god vind i seila

Med strålende sol ut over fjorden idag bestemte vi oss for å reise ut til Mølen som ligger midt i Breiangen i Oslofjorden. En relativt lang reise med en så liten seilbåt som Duppeliten tross alt er. Men med friskt mot og kaffe på primusen reiste vi ut. Det ble en fantastisk seiltur med fin fottur rundt på øya, og mange små og store oppdagelser.
Kart over øya.
(Klikk for stort bilde)

Store deler av Mølen er naturreservat, og naturen har mye spennende å by på. Det er fasinerende å se hvordan naturen forandrer karakter etter som man beveger seg rundt på øya. Fra åpen lindeskog hvor man nesten forventer at Robin Hood kommer ridende til knudrete furuskog som minner oss om at vi er midt i Norge.

Det er mange kulturminner på øya som setter fantasien i sving. Disse er merket på de godt merkede stiene der ute. Øya har mange hemmeligheter og vi gleder oss til å utforske øya enda mer. Her er en natur med detaljer som ikke finnes andre steder i Nord-Europa, dette gjør øya svært sårbar. Vi følte at vi gikk der med en respekt for denne øya som  ligger så midt i Oslofjorden, at den kanskje på mange måter er den mest isolerte av øyene i Breiangen.



Mølen nærmer seg
Flott havn som gir ly for vinden
Flotte fortøyningsmuligheter og 2-3 meter dybde innenfor moloen
Deilig å komme i land
Her er det plass til mange båter. Om sommeren er det nesten alltid fullt.
Ungene spikker pinner til pinnebrød
Storslått natur
Pinnebrød som er rullet i kanel
og sukker på grillen er populært
for store og små
Dupeliten gir oss mye båtglede
De små oppdagelsene i naturen

Fantastisk natur på Mølen. Kanskje mest fasinerende er den åpne lideskogen med de kjempehøye rette trærne. 
Er det isen som har gravd ut fjellet?
Tilbake til båten etter en rundtur på øya

Panorama av havna (klikk for å se det stort).

Reiseruta fra Holmestrand til Mølen

Vi hadde idag en flott tur til Mølen (30. september). Her ser dere reiseruta vår. Vi var heldige med vinden begge veier og holdt god fart på jevn vind. iPaden var med og vi dokumenterte turen både med AIS appen som gjør at Duppeliten er synlig på Marine Traffic og kartplotteren Navionics som skriver turen fra start til stopp. Sist men ikke minst er det morsomt å eksportere ruta til Google Earth. Dette er en fiffi fungsjon, men kan vel ikke sies å være spessielt nyttig i og med Navionics gir et langt mer detaljert kart for skjøfolk.

PS! Klikk på bildene for å se dem i stort format :-)

Duppeliten nesten framme på Mølen.
Skjermdump fra Marine Traffic for iPad.
Reiseruta til Mølen.
Skjermdump fra Navionics fro iPad.
Reiseruta til Mølen eksportert fra Navionics til Google Earth
Skjermdump fra Google Earth på iPad
Reiseruta til Mølen eksportert fra Navionics til Google Earth hvor
jeg vipper iPaden opp og bildet forvandler seg til et slags 3D visning.
Skjermdump fra Google Earth på iPad






søndag 23. september 2012

Fisketuren ble kort på grunn av mye vind

Idag var det en grå søndag uten spesielle planer. Jeg og ungene fant ut at vi skulle ut å prøve fiskelykken med bånnsnøre og agnsild. Det viste seg imidlertid at angsilda var den eneste fiske vi fikk idag, for når vi endelig kom utpå hadde det begynt å blåse så mye at vi egentlig skulle hatt med oss dorgesnører. Det var rett og slett umulig å få bånnsnørene ned til bånn. Uansett fikk vi luftet oss litt og endte opp hos svigermor på fårikål :) Vi kan vel kalle det skitfiske!


Ikke mye å bli mett av :-)
Det lå et grått lokk over Holmestrand idag

mandag 10. september 2012

Duppeliten var med på jobb under kulturminnedagene 2012

Duppeliten var på jobb idag med eier og passasjerer fra Åsgårdstrand som skulle være guider på Kommersøya på Kulturminnedagen som ble arrangert der ute. Det var mye båter på øya som hadde ligget der hele helgen. Mange ville være med på tur. Det var nok en av de siste utfartshelgene for mange denne sommeren for nå merker man at luften begynner å bli kald. Når vi reiste ut fra Holmestrand holdt gradestokken bare rundt 10 grader. Vanntempraturen har sunket til 13-14 grader.
Men med den tempraturen er det perfekt å gå tur i skog og mark og oppleve gammel historie. Og når guiden er forkjølet og litt febersyk så blir han varm selv om det ikke er en tung tur :-)) Show must go on!
Duppeliten var stolt over å få være med på jobb :-)
Mange møtte opp for å bli med på tur (Foto: Erik Dus Nilsen)
Kartet over Kulturminneløypa og Kommersøya


lørdag 1. september 2012

Rundt Langøya på 2 timer med hele familien

Etter en lang dag med bursdagskjøring og hagerydding var det fint for hele familien og reise ut i 6-8 m/s vind og heise klutene. Det er veldig deilig å sette seg ned, skru av motoren og skli utover fjorden i 4-5 knop. Ungene var litt skeptiske til å begynne med for de hadde "aldri seilt så skrått før".  Men etter en stund ble det jo helt vanlig at båten lå på skrå hele tiden. Det var veldig fin og jevn vind hele veien. Siden Duppeliten er stiv å seile må vinden vær ganske sterk for at båten skal krenge. Faktisk sies det at masten knekker før Sunwind´en legger seg som en moderne seilbåt. Jeg regner allikevel med at det er snakk om relativt sterk vind og tøffe belastninger :-)

Skjermdump fra Gule Sider Kart (Klikk for større bilde)
Vi satte rekord rundt Langøya med 3,5 knop i snittfart og tilbakela ca 7 nautiske mil på 2 timer.
Vinden kom fra sørvest i en retning som gjorde at vi hadde fin fart hele tiden uten å slå og krysse.





Norenden av Langøya