søndag 30. september 2012

Høstlig tur til Mølen med god vind i seila

Med strålende sol ut over fjorden idag bestemte vi oss for å reise ut til Mølen som ligger midt i Breiangen i Oslofjorden. En relativt lang reise med en så liten seilbåt som Duppeliten tross alt er. Men med friskt mot og kaffe på primusen reiste vi ut. Det ble en fantastisk seiltur med fin fottur rundt på øya, og mange små og store oppdagelser.
Kart over øya.
(Klikk for stort bilde)

Store deler av Mølen er naturreservat, og naturen har mye spennende å by på. Det er fasinerende å se hvordan naturen forandrer karakter etter som man beveger seg rundt på øya. Fra åpen lindeskog hvor man nesten forventer at Robin Hood kommer ridende til knudrete furuskog som minner oss om at vi er midt i Norge.

Det er mange kulturminner på øya som setter fantasien i sving. Disse er merket på de godt merkede stiene der ute. Øya har mange hemmeligheter og vi gleder oss til å utforske øya enda mer. Her er en natur med detaljer som ikke finnes andre steder i Nord-Europa, dette gjør øya svært sårbar. Vi følte at vi gikk der med en respekt for denne øya som  ligger så midt i Oslofjorden, at den kanskje på mange måter er den mest isolerte av øyene i Breiangen.



Mølen nærmer seg
Flott havn som gir ly for vinden
Flotte fortøyningsmuligheter og 2-3 meter dybde innenfor moloen
Deilig å komme i land
Her er det plass til mange båter. Om sommeren er det nesten alltid fullt.
Ungene spikker pinner til pinnebrød
Storslått natur
Pinnebrød som er rullet i kanel
og sukker på grillen er populært
for store og små
Dupeliten gir oss mye båtglede
De små oppdagelsene i naturen

Fantastisk natur på Mølen. Kanskje mest fasinerende er den åpne lideskogen med de kjempehøye rette trærne. 
Er det isen som har gravd ut fjellet?
Tilbake til båten etter en rundtur på øya

Panorama av havna (klikk for å se det stort).

Reiseruta fra Holmestrand til Mølen

Vi hadde idag en flott tur til Mølen (30. september). Her ser dere reiseruta vår. Vi var heldige med vinden begge veier og holdt god fart på jevn vind. iPaden var med og vi dokumenterte turen både med AIS appen som gjør at Duppeliten er synlig på Marine Traffic og kartplotteren Navionics som skriver turen fra start til stopp. Sist men ikke minst er det morsomt å eksportere ruta til Google Earth. Dette er en fiffi fungsjon, men kan vel ikke sies å være spessielt nyttig i og med Navionics gir et langt mer detaljert kart for skjøfolk.

PS! Klikk på bildene for å se dem i stort format :-)

Duppeliten nesten framme på Mølen.
Skjermdump fra Marine Traffic for iPad.
Reiseruta til Mølen.
Skjermdump fra Navionics fro iPad.
Reiseruta til Mølen eksportert fra Navionics til Google Earth
Skjermdump fra Google Earth på iPad
Reiseruta til Mølen eksportert fra Navionics til Google Earth hvor
jeg vipper iPaden opp og bildet forvandler seg til et slags 3D visning.
Skjermdump fra Google Earth på iPad






søndag 23. september 2012

Fisketuren ble kort på grunn av mye vind

Idag var det en grå søndag uten spesielle planer. Jeg og ungene fant ut at vi skulle ut å prøve fiskelykken med bånnsnøre og agnsild. Det viste seg imidlertid at angsilda var den eneste fiske vi fikk idag, for når vi endelig kom utpå hadde det begynt å blåse så mye at vi egentlig skulle hatt med oss dorgesnører. Det var rett og slett umulig å få bånnsnørene ned til bånn. Uansett fikk vi luftet oss litt og endte opp hos svigermor på fårikål :) Vi kan vel kalle det skitfiske!


Ikke mye å bli mett av :-)
Det lå et grått lokk over Holmestrand idag

mandag 10. september 2012

Duppeliten var med på jobb under kulturminnedagene 2012

Duppeliten var på jobb idag med eier og passasjerer fra Åsgårdstrand som skulle være guider på Kommersøya på Kulturminnedagen som ble arrangert der ute. Det var mye båter på øya som hadde ligget der hele helgen. Mange ville være med på tur. Det var nok en av de siste utfartshelgene for mange denne sommeren for nå merker man at luften begynner å bli kald. Når vi reiste ut fra Holmestrand holdt gradestokken bare rundt 10 grader. Vanntempraturen har sunket til 13-14 grader.
Men med den tempraturen er det perfekt å gå tur i skog og mark og oppleve gammel historie. Og når guiden er forkjølet og litt febersyk så blir han varm selv om det ikke er en tung tur :-)) Show must go on!
Duppeliten var stolt over å få være med på jobb :-)
Mange møtte opp for å bli med på tur (Foto: Erik Dus Nilsen)
Kartet over Kulturminneløypa og Kommersøya


lørdag 1. september 2012

Rundt Langøya på 2 timer med hele familien

Etter en lang dag med bursdagskjøring og hagerydding var det fint for hele familien og reise ut i 6-8 m/s vind og heise klutene. Det er veldig deilig å sette seg ned, skru av motoren og skli utover fjorden i 4-5 knop. Ungene var litt skeptiske til å begynne med for de hadde "aldri seilt så skrått før".  Men etter en stund ble det jo helt vanlig at båten lå på skrå hele tiden. Det var veldig fin og jevn vind hele veien. Siden Duppeliten er stiv å seile må vinden vær ganske sterk for at båten skal krenge. Faktisk sies det at masten knekker før Sunwind´en legger seg som en moderne seilbåt. Jeg regner allikevel med at det er snakk om relativt sterk vind og tøffe belastninger :-)

Skjermdump fra Gule Sider Kart (Klikk for større bilde)
Vi satte rekord rundt Langøya med 3,5 knop i snittfart og tilbakela ca 7 nautiske mil på 2 timer.
Vinden kom fra sørvest i en retning som gjorde at vi hadde fin fart hele tiden uten å slå og krysse.





Norenden av Langøya