søndag 25. november 2012

Etter en sesong med seilbåt er det mange grunner til å ramse opp fordelene. Seilbåt vs motorbåt


Foto: Monica Østby
Oslo Seilskole skriver på sine nettsider en fin liten liste over alle fordelene med seiling og noen tanker om seiling det kan være godt å ta med seg. Jeg har tatt meg den frihet å kopiere listen deres og tilføyer mine egne kommentarer ut i fra egen opplevelser etter min første sesong som seilbåt eier. 

Jeg vil tilføye for ordens skyld at det er ikke størrelsen det kommer ann på. Jeg er faktisk lykkelig eier av en 20 fots Sundwind, og er nærmest den minste seilbåten i Holmestrand Småbåthavn. 

Min kommentar står med rødt:

Seiling vs. intet båtliv
  • En flott måte å være ute i det fri på (Jeg har ikke vært så mye ute i naturen på mange år, bådet på fotturer på øyene og ute på fjorden. Seilbåten har brakt meg og familien nærmere naturen)
  • En meget sosial aktivitet: kvalitetstid med dem du seiler sammen med (Etter mye hverdags- kjas og mas er det fint at familien på fire kan være sammen i båten. Da er det ingen ting som kan forstyrre den gode samtalen med unger og oss imellom, samtidig som man gjør noe sammen og er på vei sammen)
  • En spennende og allsidig hobby (Man treffer andre som seiler og med en ikke så stor båt er det akuratt passe med vedlikehold og ordning som er overkommelig. Den insatsen får man igjen i hyggelige stunder og gode opplevelser. Ikke minst kan man velge å være alene hvis man vil det)
  • Gir svært varierte opplevelser (Hver eneste seiltur blir helt spesiell. Noen ganger opplever man mye, andre ganger nesten ingen ting. Det er det som gjør det spennende)
  • Et fint alternativ til overfylte strender (Helt sant, man kan finne plasser der det ikke er andre mennesker eller man kan legge til i overfylte havner :-)
  • Turopplevelser - i ordets rette forstand (I bøtter og spann)
  • Konkurransemuligheter ved regattaseiling - den sportslige varianten (Jeg er dog ikke sportslig;-)


Seiling vs. motorbåt
  • Seiling maner til aktivitet om bord - ikke passivitet der man bare sitter stille (Hadde motorbåt før og ble fort lei av å bare kjøre dit man skulle. Med seilbåt er man på vei fra man legger fra brygga og vind, vær og natur gir deg forskjellige utfordringer hele tiden. Det er jo aldri det samme)
  • Seiling gir nok en større opplevelse av elementene - vind, sjø og bølger (Og en helt annen opplevelse, vi reiste aldri ut i vindvær med motorbåt, med seilbåt er det et poeng at de ikke nødvendig vis er "pent" vær)
  • Du kan nyte stillheten underveis, og det går an å høre hverandre (ingen motordur) (Nydelig! Sillhet i naturen. Det var en av de sterkeste grunnene til at vi byttet)
  • Lite bekymring for drivstoffkostnadene - en seilbåt bruker minimalt med drivstoff (Merker det på lommeboka ja, med motorbåten vi hadde syns jeg jeg fylte drivstoff hele tiden og det er dyrt! Selv en 50 hester er tørst!!!)
  • Velger du seilbåt vs. motorbåt får du større båt til lavere pris (Solgte 18 fots motorbåt fra 1972 med 50HK til kr 47 000, - Kjøpte 20 fots seilbåt fra 1972  med 8HK til kr 19 000,-)
  • Selve turen og å være underveis gir en strørre opplevelse i seilbåt enn i motorbåt (Ordtak: I motorbåt kjører du dit du skal. I seilbåt er du der du skal :-)
  • Større rekkevidde hvis du har god tid - seil til Danmark eller England (Bare tiden som setter grenser og det gjør den jo...)
  • Liten fare for motorstopp - og hvis motoren stopper: bare seil videre (Og slapp av!)

lørdag 24. november 2012

Idag flyttet Duppeliten til Boblehavn

Duppeliten i boblehavn

Holmestrand småbåthavn står nå før vinteren nesten klar og som en splitter ny og moderne havn. Det er nå bare bobleanlegget som står igjen og det jobbes på spreng for å få det ferdig før kulda setter inn for alvor. Duppeliten fikk idag plass i denne havna og skal ligge her og boble til vinteren er over og vår og varme begynner å komme tilbake. Det gjenstår fortsatt å få pakket henne litt inn.

søndag 18. november 2012

Her er reiseruta Fra Holmestrand til Sande.

Her er reiseruta fra programmene jeg kjører på iPaden når vi er ute. Morsomt med en liten logg som man kan titte på når man sitter i sofakroken etter turen :-) Ruta er fra turen beskrevet i bloggposten under (klikk her)
Skjermdump fra Navionics for iPad
Skjermdump fra Google Earth vippet opp i "3D" for iPad
Skjermdump fra Google Earth for iPad
Skjermdump fra Marine Traffic for iPad

Seiltur i november med lav sol og tidlig kveld.

Nå er det lenge siden jeg har vært utpå. Den senere tiden har det vært mye nedbør og liten tid til å bruke båten. Men idag så jeg mitt snitt til å komme ut. 5 grader i lufta, 3,5m sek. vind og helt blå himmel. Turen gikk fra Holmestrand til Sande. Med sør-vest vind var det prfekt å seile den veien. 

Kvelden kommer tidlig nå og etter middag og innhenting av unger reiste vi alle tre tilbake i båten i mørket. Dette hadde aldri ungene vært med på før. De syns det var spennende å se etter sjømerker i skumringen og se sektorene forandre seg på fyrene. Det er vanskelig å bedømme avstander i mørket så det var godt vi hadde med GPS. 

Det var et flott syn å komme inn til Holmestrand i stummende mørke og se byen lyse opp. Med den nye havna ser det ut som et stjerneteppe som er lagt utover. 

Klikk på bilder under for å se dem store :-)