fredag 31. august 2012

Kveldstur ut til Tuva

Langøytuva
Langøytuva ligger ved sørenden av Langøya i Holmestrandsfjorden. En grunne som nå har blitt merket i sommer. Holmestrand Seilforening har jobbet lenge for å få dette til, til glede og trygghet for alle som ferdes i fjorden.

Her er kart som viser hvor Tuva ligger (klikk på bildene for å se dem i store):
Skjermdump fra Gule Sider Kart
Skjermdump fra Gule Sider Kart
Idag seilte jeg ut dit for å se. En flott tur i lav kveldssol. Det er tydelig at høsten er rett rundt hjørnet. Man merker det på luften at det ikke er sommer lenger, men sola varmet godt og det var bare svak vind. Perfekt for en kosetur på oppdagelsesferd. Det blir fortere mørkt nå og jeg måtte for første gang tenne lanternene i 8 tiden. Månen kom opp og det hele fortegnet seg ganske idyllisk. En tretimerstur fra varmende sol  til glitrende sølvskimmer fra månen.
For fulle seil
Lett å se i finvær, trygg å ha i dårlig vær
Tuva ved sørenden av Langøya
Sørenden av Langøya
Lav sol, høy himmel
Sola går ned bak Holmestrandsfjellet
Stille i Holmestrand Småbåthavn
Duppeliten vel i havn 
Holmestrand by night!
Månesølv

fredag 24. august 2012

Utsikt fra inngangen på jobben!

Det er fantastisk å bo og jobbe i Holmestrand. Her er det perfekt om sommeren. Når jeg står på hjørnet av inngangen til jobben så ser jeg dette bilde. Altså et steinkast unna Duppeliten. Det er en enorm livskvalitet å ha gangavstand til jobben og samtidig ha båtplassen et steinkast unna. I båtsesongen er det bare å skru av PCn på jobben og tusle over i båten. 



Ned å finne den nye båtplassen og samtidig ta middagen på fjorden

Jeg hadde flyttet båten tidligere på dagen. Båten kunne ikke ligge på en plass som ikke var tiltenkt meg og vi dro like gjerne ut på øya for å spise middag. Ungene elsker å fiske krabber og koble av etter en lang uke på skolen. Komme ut i båten etter skole og arbeid er balsam for sjelen. Vel ute på øya ble det pølser på primusen. Mens pølsene trakk fant vi ut at det er forholdsvis dumt å glemme igjen rekehodene fra forrige tur (man bruker når man f. eks. fisker krabber) oppe i en bøtte med lokk og la dem ligge der mens man er en uke på jobb. Det stinker!!! Altså: Learning by doing! 

Vinden var flott på turen hjem og vi koste oss med alle kluter oppe og 4 knop på gpsen. 
Når vi kom tilbake til havna så fant vi plass 47 og Duppeliten ligger nå trykt og godt på plassen sin ut denne sesongen.









Havna bygges ut og Duppeliten fikk ny båtplass som var umulig å finne

Denne uken fikk jeg beskjed om å flytte Duppeliten fra den gamle piren og over til den nye som nå er i ferd med å monteres. Da skal den gamle piren bort som en del av opprustningen av hele Holmestrand Småbåthavn. Jeg ble tildelt plass 47, men siden plassene ikke var merket og arbeide med å montere utliggere var i full gang måtte jeg bare intilvidere velge en plass. Det blir utrolig fint i havna vår når alle de gamle og forfallene pirene blir byttet med betongellementer og hele havnebasenget blir kantet med granittblokker og betongdekke. som dere ser på bildene under er det stor kontrast fra gammelt til nytt.












søndag 19. august 2012

AIS fungerer godt med iPad

Når man er ute sammen med venner er det fint å bruke AISen. Da kan vi se hverandre og hvor den andre er i MarineTraffic appen som kan lastes ned til telefonen eller iPaden. Man kan se hvor stor hastighet den andre har og ruten den seiler. Er man ute og lurer på om det er noen kjente på fjorden, kan man lett finne det ut ved å ta en titt og komme dit på overaskelsebesøk :) Forutsatt at man har skrudd på senderen selvfølgelig. Senderen er enten en VHF med AIS modul eller en iPad eller telefon med mAIS appen aktiv. Jeg så på Ferderseilasen tidligere i sommer og når regattaen startet var det mange som hadde på AISen. Når det spisset seg til valgte mange å skru den av slik at de forsvant fra kartet. Det er jo ikke bestandig man vil røpe posisjonen sin til andre :)

Skjermdump av iPaden hvor vi ser Duppeliten og Knut-ica
sin posisjon. Duppeliten er i bevegelse og vises som en
pil i  rettningan hun seiler, mens Knut-ica vises
som en firkant da hun ligger stille og fortøyd.

Ut på fjorden med reker og sommervarme

Idag ble Duppeliten invitert av Knut-ica til reker på øya. Denne søndagen var også en av de varmeste sommeren 2012. Stedet hvor herligheten skulle intas ble valgt til Gåserumpa og vi måtte kjøre på motor ut til øya da det blåste svak motvind hele veien. Vel ute på øya og det fine bryggeanlegget der ute var det tettpakket med båter. Det kunne virke som om alle var ute idag. Det syntes også inne i havna, for det er skjelden det er så mange tomme plasser på en vanlig søndag. Vi var allikevel heldige for en båt dro rett før vi skulle legge til og kunne lett legge oss ved siden av Knut-ica. 

Duppeliten er en spesiell båt. Det er ikke mange av denne typen og båten vekker oppsikt når vi legger til rundt om kring. Det faller alltid en vittig bemerkning når vi legger oss ved siden av 45 fotere og på mange måter tror jeg at båt folk syns det er koselig med en liten tass blandt gigantene. Duppeliten ser ut som en litt hardt vasket storseiler :)

Vannet holdt idag 21/22 grader og det er faktisk det første badet i sommer. Jeg fikk på dykkemaska og kunne inspisere båten under. Den var ikke grodd og jeg kunne gladelig konstatere at det ikke var behov for å løfte båten på land i år. 
Duppeliten og Knut-ica
Mye båter ute idag og mange liker å ligge i Kommersøysundet
Trafikken gikk mellom Gåserumpa, Killingholmen og Bjerkøya
Tettpakket med båter på brygga og masse liv fra store og små
5 kg reker - man trenger ikke mer...
Brygga på Gåserumpa badet i kveldsol
Noen koser seg i kveldsola på enden av Kommersøya


onsdag 15. august 2012

Fin båttur med minstemann mens SFO hadde planleggingsdag

Idag hadde SFO planleggingsdag og jeg måtte være hjemme med minstemann. Hva er vel bedre enn at det er 23 grader i skyggen og vindstille når man må være hjemme. "Vi tøffer en liten badetur til øya!" Vi reiste til Gåserumpa i Holmestrandsfjorden. Her er det fine bademulighteter og flott brygge å legge til. Nå på tampen av sommeren så er det god plass også. Vi fikk prøvd seilene litt på enden av Kommersøya, men den lille vinden som kom forsvant fort igjen. Men hvem trenger vel vind når vi har kjeks, frukt og brus! Og hvem trenger vel noe mer her i livet enn en seilbåt og verdens beste kompis å reise på tur med!
Minstemann som Marskinist

Holmestrand Fjordhotell og Dulpen (badestranda i Holmestrand sentrum)
Flott bryggeanlegg
Øyidyll på Gåserumpa

Kommersøysundet mellom Gåserumpa og Kommersøya

Havblikk mellom øyene

Fint med egen utkikk når man er på tokt

Holmestrands flotte havn

søndag 12. august 2012

En kosetur i finværet og med ekkolodd montert

Idag ble det en kosetur rundt i Holmestrandsfjorden med kaffe på primusen etter middagen. Når hele familien er ute seiler vi ofte bare på genoaen. Det er ofte nok når man bare skal skli rundt i fjorden. Siden den også er på rulle, så er det bare å dra i snora så er den borte. Det gjør også at det blir litt mindre å passe på i cockpiten og bedre for alle når ikke seiling er hovedpoeneget, men en fredelig båttur. Det er selvfølgelig et poeng å skru av motoren så fort som mulig, jeg elsker stillheten når vi seiler.

Nå har jeg endelig fått montert ekkoloddet jeg kjøpte i juni. Det er en liten trygghet vi setter pris på allerede første turen. Et nyttig instrument. Ekkoloddet er vanntett, men jeg monterte det ute under sprayhooden slik at det står tørt hvis det blir grisevær. At det viser vanntempraturen er en liten finesse som også forteller oss at det ikke har vært den store badesommeren i år (heller). Nå går det mot høst og det er vel ikke noe håp for sommervarmen. Men at det kan bli mange fine seilturer utover høsten det er sikkert!