onsdag 9. juli 2014

Sommerferie og småturer til øyene

Sommerkveld på Gåserumpa i 26 grader, 18 grader i vannet.
Med sommerferie følger også litt latere dager eller ettermiddager på fjorden med bading, en sommerpils, mye reker og da blir det kos. Store og små slapper av på en annen måte og livet nytes i fulle drag. Vi pusser også opp kjøkken i ferien, men passer på å ta turer ut etter endte arbeidsøkter så ungene får badet og man kan senke skuldrene på slutten av dagen.

Ja det er deilg med sommer, og vi sitter å planlegger vår lille sommerlige seiltur på fire fem dager. Nå har endelig varmen kommet og sjøen kaller. Moro er det også at Luna trives på båten i varmen. Hun har fast plass foran i baugen ved den sammenrullede fokka når vi ikke seiler. Der er det helt stille og rolig og hun har full oversikt. Ellers ligger hun på kistebenken og følger med på navigasjonen ;-)



Sommeridyll i Fantebukta


Luna trives på Dulpen


mandag 30. juni 2014

Dulpen og Duppeliten til Mølen

Navionicsdata lastet inn i Google Earth
I stabil vind fra nord-øst dro vi ut til Mølen idag og Duppeliten ble med Dulpen på tur. Det blir fort en dagstur ut til denne flotte øya. Mølen er en spennende øy særlig med tanke på natur. Den er kanskeje en av de mest isolerte områdene på hele østlandet, med lite påvirkning uten fra. Derfor er det viktig å være forsiktig med naturen her ute, og kanskje er det ikke så rart at stort sett hele øya er fredet. Det oppfordres til og med at man bare beveger seg på de etablerte stiene her ute for ikke å "forstyrre" den sårbare naturen. Med iPhone og iPad med i båten blir hele turen kartlagt og dokumentert.
Ruteinformasjon Navionics
Skjermdump fra iPad Navionics
To båter tett i tett
Flott havn på Mølen
Kulesteinene ligger over hele øya fra istiden
Selve grunnfjellet stikker opp og danner øya Mølen.
Fjellet er ikke mindre enn 1000 millioner år gammelt!
Spesiell natur ute på Mølen
Veldig gamle trær i naturreservatet

Gravrøys fra bronsealderen

Etter en grå overfart dukket solen opp på vei hjem

Duppeliten seiler en annen kurs en Dulpen hjem





onsdag 25. juni 2014

En fin blogg fra tidligere eiere av Duppeliten, vår første seilbåt


Da vi var i Asker å kjøpte Duppeliten i 2012 var eierne av båten veldig hyggelige. Siden den gangen har de fulgt Duppelitenbloggen og sporadisk kommentert litt nå og da. I sommer kom det fram at de har kjøpt seg ny (gammel) båt etter salget, en Dehler 31 fra 1987 som heter Tigerlilje. Det jeg syns var veldig kult med disse folka og som (fortsatt er fint) er at de deler av sin upretensiøse båtglede. De viser også i sin blogg at seilbåt handler om livet med og i båten, like mye som båten selv. Det er også vår innfallsvinkel til båtlivet. Derfor legger jeg ut og oppfordrer folk til å ta en titt på http://tigerliljeiasker.wordpress.com/.

Livet i seilbåt er herlig :-)

tirsdag 24. juni 2014

St. Hans-ettermiddag på Gåserumpa




I ganske sterk nordavind gikk vi nordover for motor ut til Gåserumpa. Her inntok vi et deilig rekemåltid mens vinden føyk rundt øra på oss og ungene fikk fisket noen krabber. Vi kunne konstatere at vi hadde gått glipp av den fantastiske orkidéblomstringa i år, for nå var alt vissent og over. Sånn går det når båten ligger på verksted hele våren. Da vi satte nesa hjemover og jeg gledet meg til å seile i fin vind, fikk vi oss en liten overraskelse. Vinden ble borte på få minutter og vi sklei hjem til Holmestrand i svært så bedagelig tempo. Man får se det positive i det for det ble en koselig tur hjem i sommervarme over fjorden. :-)

Luna trives godt som skipshund ombord

søndag 22. juni 2014

Piratflagg, et symbol på at det er barn i båten...

Flagg på 90x150 cm fra Flaggfabrikken
En betrakning jeg har hørt opptil flere ganger i det siste rundt pirat eller sjørøverflagg er at det er et tegn på at det er barn ombord i båten. Når man kommer til forskjellige havner og man heiser flagget eller ser flagget heist på andre båter, er det ikke bare barnslig tull og tøys. (Ikke bestandig ihvertfall) Det blir stadig vanligere å heise piratflagget når man har barn ombord i båten. Dette for at andre båter skal se at her må man ta hensyn. Altså: piratflagg oppe = barn i båten vis hensyn! En morsom og fin skikk som snur den skumle historiske betydningen av falgget til noe positivt. Man kan også se det sånn at flagget er en "advarsel" om at det er barn i båten, og at man må forvente at det er "barnestøy" rundt denne båten. Om man ønsker fred og ro så hold deg unna båter med flagget heist :-)

Dulpen på sjørøvertokt med Kaptein Sorte Bill

Idag var  jeg og Sivert på sjørøvertokt med Dulpen i Holmestrand. Kledd ut som sjørøvere og klare for å se hva Kaptein Sorte Bill og Grusome Gerda hadde funnet på i år. Det viste seg at mens Kaptein Sorte Bill hadde vært ute på tokt over vinteren hadde Gerda blitt medlem av Havebåtforeningen og luktet alt for godt for Sorte Bill. Det resulterte i at han vasket henne med sjøvann for å få bort blomsterlukta og så bar det ut for å finne skatten. Med masse leven og sjemt er vel dette det mest upretansiøse sjørøveropptoget i hele Norge. Med det resultat at det samler seg hundrevis av unger og voksne på brygga. Morro er det, og alle ungene fikk en del av skatten til slutt. Bildene under sier vel sitt og ungene elsker det :-)

Vi har kjøpt oss et piratflaggFlaggfabrikken. Det er et 90x150 cm flagg som virket kjempestort hjemme i stua, men ble ganske lite når det kom opp i masta. Aluminiummuseet i Holmestrand hadde også sjørøververksted som vi besøkte og fikk laget hver vår piratmedaljong.










torsdag 19. juni 2014

Middagstur til øya med to kompiser ombord


"Ut på tur og aldri sur" og "Det finnes ikke dårlig vær bare dårlige klær" er slitte uttrykk som allikevel stadig kommer til sin rett. Idag var det varmt og godt hele dagen fram til ettermiddagen, hvor minstemann skulle ha med en kompis med hjem fra skolen. Vi tenkte at det ville være helt topp å komme seg ut på øya, så vi pakket fort enkel middag og dro til havna. Da kom skyene sigende i det vi la fra brygga og det så en stund ut til at vi skulle få en skikkelig ruskeværstur. Med regn og motvind over fjorden ble det ikke sommeridyll, men gutta koste seg med spill nede i båten. Nok en gang var det deilig å kunne sette på autopiloten og krype under sprayhooden. Da vi kom til Kommersøya smilte værgudene til oss og vi fikk tent grillen og gutta fikk på badetøy. Disse to gutta har blitt bitt av steinbasillen og var henrykt over forekomstene av bergkrystall og fosiler på sørenden av øya. Litt nedtur er det jo at området er et naturreservat, så alt av stein og små skatter må ligge igjen der de fant det. Men siden det har ligget der i 400 millioner år så er det kanskje på sin plass at det får ligge der litt til. På vei hjem fikk vi fin nordavind så vår gjest fikk være med på seiling også. Litt slakk på seilene måtte vi ha for det kan jo virke skummelt hvis man seiler for hardt med de som ikke har vært ute i seilbåt før. Nå tok også Cecilie roret og hun har en "ryggmargsfølelse" som gjør at hun finner "idealsporet" og seiler fort. Hun øver også på og legge til og håntere båten selv og det er bra. Det er jo en trygghet for meg også at hun kan håndtere båten. Man vet jo aldri hva som kan skje... ("Ta roret kjerring") En flott tur ble det og nok et eksempel på at det kan bli kjempe fint på tur bare man kommer seg ut. Opplevelsene står i kø utover sommeren :-)









tirsdag 17. juni 2014

Endelig ut på kveldstur i sommervarmen og flott seilevind


Endelig kom dagen da vi fikk prøve Dulpen etter at hun har vært på verksted. Nystoffet og fin, var det rett og slett en fryd og seile henne. Fra å gå i  2,5-3 knop med seil og motor til Horten, til å lett komme opp i 5 knop nå på en liten bris, storkoste vi oss på fjorden i dag. Luna syns det er topp å være i båt og med sushi til middag når vi kom på øya var dagen rett og slett fullendt. På turen møtte vi Duppeliten som slo følge ut til øya. Nå er det bare å planlegge sommerferie og en uke i båt. Vi fikk smaken på båttur i fjor og skal reise ut i år igjen. Hvor turen går denne gangen er ikke bestemt bortsett fra at den går sørover. Så vil vi nok en gang se hvor vinden tar oss.