søndag 29. juli 2012

Kveldstur og vinden som ble borte (nok en gang)

Idag dro jeg ut på en kveldstur i fin vind fra syd. Duppeliten kom opp i 5.9 knop på GPSen og jeg var svært så fornøyd. Da jeg hadde seilt ca en time skjedde det samme som skjedde sist jeg var mellom Langøya, Mølen og Hortenslandet. Det ble helt plutselig vindstille i det sola brøyt fram bak skyene. Det ble helt havbleike og den eneste muligheten var å kjøre motor hjem igjen. Det ble varmt og godt, men litt kjedelig å gå for motor tilbake når det for et øyeblikk siden var fantastiske seileforhold...
Jeg skulle gjerne lært og lese vinden og himmelen litt bedre slik at jeg kunne forutsi dette i framtiden. Hvis noen har noen tips eller erfaring tas alt imot med takk :-)
Panorama fra Mulåsodden og Langøya til Mølen (Klikk for stort bilde)
Panorama fra Hortenslandet til Frebergsvik og Sandsletta (Klikk for stort bilde)

Vind i seila
Vinden er fullstendig borte


Det er lurt å ha VHF

NRK Skriver idag om en båt som kom ut i stor sjø utenfor Vestfold. Takket være VHFen så fikk de kontakt med Redningsselskapet. Men vet aldri når man trenger hjelp. Nå skal jeg også skaffe meg en håndholdt VHF. For sikkerhets skyld! 


Artikkelen kan du lese her: http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.8261153
Skjermdump fra NRK.no
Jeg har tidligere lurt på å kjøpe VHF. Se her: Skal vi montere VHF eller ikke?

fredag 27. juli 2012

Fire voksne og tre barn i Duppeliten til Fantebukta

Idag fikk vi besøk fra Trondheim og selvfølgelig måte vi ut på fjorden med Duppeliten. Vi var da fire voksne og tre barn som lystig satte seil mot Kommersøya og Fantebukta. Vinden blåste frisk bris og var perfekt for litt seiling. Det ble imidlertid bare seiling med forseilet siden cockpiten var forholdsvis full av folk :-) Men Duppeliten fraktes oss trykt over fjorden og tilbake og viste oss at det ikke er størrelsen det kommer ann på!
Trykt i havn i Fantebukta
Minstemann i rekka
Mot Sande
Mot Holmestrand

torsdag 26. juli 2012

En badetur til Mulvika ved Mulåsodden

Idag gikk turen til Mulvika og Mulåsodden.  Inne i Mulvika er det ofte le, lite bølger og fint å bade fra båten når vi ligger på svai. Mulåsodden er spektakulær og spennende å seile helt inntil. Da blir veggen mot øst flott og ruvende. Det var lite seilevind så vi fikk prøvd den nye motoren isteden. Den går fint og minstemann oppererte som maskinist hele veien. Det faller han stadig tungt for brystet at vi solgte landstedsbåten som gikk fort. Men når han nå kan betjene den nye motoren mens storesøster og pappa tar seg av navigeringen er det litt lettere å glemme at vi før kjørte i 22 knop og nå har en motorfart på 5 knop.
Mulåsodden fra Mulvika
Sørbyen i Holmestrand med sin sørlandsidyll
Mulåsveggen er spektakulær og man blir liten når man seiler helt inntil
Mot Holmestrand

tirsdag 24. juli 2012

Fin tur til Fantebukta med nysgjerrige gjester ombord

Idag reiste vi til Fantebukta på Kommersøya i Holmestrandsfjorden med Duppeliten. Vi var sammen med et par som ville være med ut å seile for å se hvordan det er å være i seilbåt. De har en liten 17 fot landstedsbåt, en slik type som vi hadde før vi kjøpte Duppeliten. Jeg tror de syns det var gøy å se hva seilng går ut på, at prinsippet er forholdsvis enkelt, men at det er vanskelig å bli god. Men så er jo spørsmålet hva er motivasjonen for å begynne å seile... For oss var det ikke å bli regattaseilere, men å spille litt mer på lag med naturen enn å bare vri på gassen.

Vi fikk sammen en fin sommerdag på øya og det var etterhvert mye båter på fjorden og vind fra sørvest. Idag kom plutselig varmen i lufta og vi kan jo håpe på at sommeren er i anmarsj...midt i juli :-)




mandag 23. juli 2012

Idag fikk Duppeliten ny motor, en Mercury 5 Hp SailPower


Idag monterte vi ny motor på Duppeliten, en Mercury SailPower 5 Hp. Den gamle motoren virket helt fint, men var fra 1985 så vi greide ikke helt å stole på den når man skulle på litt lengre turer. I tillegg var den gamle Suzukien en totakter som laget betydelig støy, måtte ha oljeblandet bensin og bruker langt mer drivstoff enn mer moderne firetaktere gjør. Fordelene med totaktere er at de mye kvikkere og responderer raskere. Vi landet derfor ned på en Mercury motor med navnet "Sail Power". Denne motoren er laget for seilbåter med en noe kraftigere propell som skyver mer på lavt turtall. SailPower leveres også med integrert bensintank og strøm generator slik at man kan lade bateriene i seilbåten når man kjører motor. Dette er noe som vanligvis ikke levers på så små motorer. Men er fint etter hvert som man trenger mer og mer strøm til duppeditter om bord som iPad eller kjøleboks f. eks. Vi fikk kjempe service på Bakken Motor  i Kobbervikdalen i Drammen. De hadde gode priser og Mercury leverer 5 års garanti på alle sine motorer. Vi testet motoren i kveld og var veldig fornøyde med mye kraft og lite støy. Duppeliten er ikke mer enn 6 meter lang og derfor vanskelig å få opp i en hastighet høyere en 6 knop (1 knop pr. meter). Med halv fart på motoren gjorde Duppeliten allerede 5,5 knop så dette ser lovende ut. Motoren må kjøres inn så vi kan ikke få testet dens fulle kapasitet før den har gått noen timer.

søndag 22. juli 2012

Med Knut-ica til Tanumstrand


Fredag 20. juli kl 16.00 sviktet jeg Duppeliten og satte kursen mot Sverige etter å ha mønstret på med Knut-ica og kapteinen hennes (Comfortina 32). Med ønske om å engang seile nedover selv, er det greit å ha vært med en kjentmann om man får muligheten. Målet var Tanumstrand som ligger sør for Strømstad. Vi hadde fin vind fra nordøst så vi heiste alle kluter allerede utenfor Holmestrand.  Litt overskyet var det i starten, men etter at vi passerte Hortenslandet så kom solen fram og vi hadde den med oss helt til solen gikk ned utenfor Hvaler. Det var nesten ikke bølger hele turen. Med en gjennomsnittsfart på ca 5 knop og flotte vindforhold så ankom vi Strømstad ca kl 01.00 etter 9 timers seilas. Da var gradestokken helt nede i 8-10 grader noe som ikke gir følelsen av sommer akkuratt. Men tross nattekulde voknet vi til nesten skyfri himmel i Strømstad og satte kursen vider sydover. Det var fantastiske forhold fortsatt og det var moro og se det yrende båtlivet som er i ferietiden i den svenske skjærgården. Den skiller seg betraktlig ut fra Holmestrandsfjorden :-) Trykt i havn i Tanumstrand mønstret jeg av Knut-ica i ca kl 16.00, etter omlag 21 timers tur. Seilas i den svenske skjærgården frister til gjentagelse. Det er et utall øyer og turer det går ann og ta, så her tror jeg man kan være på tur mange sommere framover. Takk for turen!!!

Med fulle seil ut Fra Holmestrand mot Horten
Forbi Hortenslandet
Fantastisk vær nedover Østfold
Solnedgang utenfor Hvaler
Mot nye horisonter
Utsikt fra lugaren en morgen i Strømstad
En morgenserinade hører med :-)
Vakkert vær i Strømstad havn
Idyllisk svenskekyst
Gjennom sund og øyer
Tett på land
Mye trafikk i skjærgården
Flott med så mange seilbåter på en gang
Endelig så vi Tanumstrand

mandag 16. juli 2012

Alene til Mølen

Idag var jeg på tur for første gang alene med Duppeliten. Turen gikk ut til Mølen som ligger midt i Breiangen. Båten er flott å seile alene. Alle fall er ført tilbake til cockpit og det gjør at alt er innenfor en armlengdes avstand. Jeg koste meg stort ute i solen, men måtte på med regntøy etterhvert. Jeg lærer at vindfrontene ligger foran skyene så det er bare å følge med på himmelen. 
Jeg opplevde faktisk å holde 5 knop på sønnavind for så oppleve at vinden på et blunk ble helt borte, solen kom fram igjen og jeg måtte starte motoren. Deretter ble det rak vestavind som dreide til sør igjen når jeg kom inn til Holmestrand. Det er umulig å planlegge vinden når været er så ustabilt. Det er morsomt å erfare at man bare har å spille på lag med naturen, for man blir veldig liten sammen med den. Se på det fantastiske skysystemet på bildene under. Alle ble tatt innenfor en periode på 4 timer. 

Duppeliten i god drive inn til Holmestrand (foto: Cecilie Løvaas)

Kaffe på primus smaker fantastisk på fjorden

Mølen

Nordenden av Langøya

Utsikt mot Tofte og Tofteholmene

søndag 15. juli 2012

Duppeliten og Knut-ica på tur til Holmsbu i Drammensfjorden

Idag gikk turen til Holmsbu! Duppeliten hadde selskap av Knut-ica (Comfortina 32). Været var i likhet med alle andre dager denne sommeren, skiftende skydekke med sol, regnbyger og ikke spessielt varmt. Men til Holmsbu kom vi og hver gang man er der blir man sjarmert av den sørlandsidyllen denne plassen utstråler. Med små hvite hus og et yrende liv av fastboende og turister. Gjestehavna er flott og rolig innenfor bølgebryteren. Vi spiste pizza på Juno, en liten resturant midt i sentrum. Maten var fantastisk, pizza på Juno kan absolutt anbefales! Deretter bar det ned til isbaren på brygga og kaffekoking i båten etterpå. Når vi kom hjem til Holmestrand igjen klarnet været opp, men det handler ikke om vær, men om klær og vi var tørre og varme. Det er deilig å være ute i båt også på slike dager. Takk for turen til manskapet på Knut-ica!!!
Duppeliten (foto: Knut Østby)
Knut-ica
Duppeliten og Knut-ica vel i havn i Holmsbu
Duppeliten, Knut-ica og kapteinen på Knut-ica

Resturant "Juno", fantastisk mat
Knut-ica på vei ut fra havna i Holmsbu
Flott gjestehavn i Holmsbu
To damer tett i tett!
Morsom salgsplakat utenfor matbutikken i Holmsbu - stakkars reker!!!

Litt motor må til når man velger å ikke krysse i motvind (foto: Monica Østby)



fredag 13. juli 2012

Langøya rundt

Idag fikk jeg besøk av min bror, og siden han er veteranmatros fra Christian Radich var det en selvfølge å ta en tur ut med Duppeiten. Det er en del som skiller Christian Radich og Duppeliten, men det betyr ikke at det ikke ble en fin tur. Man kan vel si at de to båtene byr på forskjellige utfordringer og er litt forskjellige seilbåter. Det eneste som de har til felles, er vel egentlig at de har seil og flyter på vannet begge to.
Uansett vi fikk prøvd Duppeliten i frisk bris og seilte rundt Langøya i Holmestrandsfjorden med en toppfart på 5,9 knop. Det er det raskeste hittil, og det har vel med at jeg denne gangen hadde med en seiler som visste hvordan man trimmet seilene.
En seiler mønstret på Duppeliten et par timer


Kapteinen er fornøyd

Følg med på posen i seilene og lusa for å få mest mulig fart

Mot Holmestrand