søndag 30. juni 2013

Søndagstur med Dulpen til Mølen i Breiangen


I lite vind gikk idag turen til Mølen i Breiangen. Det var fullstendig havbleike og vi måtte ty til motor store deler av turen. Med hyggelige gjester fra Trondheim om bord ble det en heldagstur ut til denne spesielle øya, og når temperaturen ikke tipper 20 grader så er det også deilig at det ikke blåser. Da vi nådde øya fikk vi lett plass innenfor moloen. Her fylte det seg opp utover dagen med båter i alle størelser. Duppeliten dukket opp og vi fikk snarvisitt av jolla til Knut-ica som var på langtur idag på det flate vannet. Ungene koste seg og rodde jolle hele dagen. Ferien har begynt for oss alle sammen, så nå håper vi at sommeren viser seg fra sin beste side i ukene som kommer. Med en badetempratur på 17-18 grader er det ennå litt igjen til ihvertfall vi voksne spretter uti vannet.  Fant også idag ut at det er en pumpe med ferskvann/ grunnvann her på Mølen. Det er kjekt å vite at det går ann å fylle vann selv midt i Breiangen. De som drifter øya gjør en fin jobb for at vi som båtfolk skal ha gode fasiliteter her ute når vi er på tur.
Dulpen på vei til Mølen ca 6 nautiske mil fra Holmestrand
Skjermdump fra Marine Traffic for iPad
Duppeliten kom etterhvert også ut til Mølen
Havna ble trangere og trangere utover dagen
Gammeldags vannpumpe med rent grunnvann
En måke som måker

torsdag 27. juni 2013

Kveldstur med fosiljakt på eventyrøya (Kommersøya)

Ut på tokt!
Vi la idag ut på kveldstokt med en veninne av barna til Kommersøya for å finne fosiler. Vi la til på sørenden av øya som er rik på fosiler og gikk tur langs vestsiden av øya. Det er mange spennende historier som spinner i hodet på ungene i denne ville naturen. Og når spor av "dinosaurer" fra millioner av år tilbake dukker opp under føttene våre og i fantasien, er det spennende å være barn på "eventyrøya". Det trenger ikke være strålende solskinn for å få en fin tur på fjorden og øyene. Det er jo også veldig spennende for oss voksne og fint å kunne fantasere sammen :-)
Sørenden av Kommersøya er stapp full av fosiler. Dette er et naturreservat.

Dulpen ligger med vinden i baugen. 

Vill natur
Vakker natur
Fjell og klatre i og strender å finne fine steiner og skjell på
Et forhistorisk dyr
Et forhistorisk dyr
Hva er dette?
Klikk på bildet for å se panoramaet i stort

tirsdag 25. juni 2013

Med reker og sørøstvind til Gåserumpa

Med mye båtprat og kollega som også verket etter å komme ut i båten sin, ble det pakket rett etter jobb og satt seil med familien, en pose reker og fersk loff. Vi seilte i fin sørøst vind til Gåserumpa. Der ble det bading og kaffikoking før vi seilte hele veien rundt Kommersøya og tilbake til Holmestrand. Det er deilig med så stabil vind og 3-4 knop, så det bare blir ro, fred og kvalitetstid.

Dulpen ved brygga på Gåserumpa

fredag 21. juni 2013

En fin artikkel om Maxi 77 sin historie

Her fant jeg en fin artikkel om Maxi 77 sin historie. Ta en titt på denne linken fra Båtbørsen

Her er grunnen til at navnet ble Maxi:

"Da Petterson og Westerdahl senere satt og skisserte markedsføringen av den nye båten brukte man det daværende inneordet for noe som er bra; "max". Max i komfort, max i plassutnyttelse, max i seilegenskaper osv. Båten fikk altså navnet Maxi".

Maxi 777 er veldig lik den velkjente Maxi 77 bortsett fra et par modifikasjoner i mast og kjøl. Masta på Maxi 777 er litt lenger og brøkdelsrigget mens Maxi 77 er Masthead-rigget. Dette gir Maxi 777 litt større seilføring og da altså litt mer "motor". I tillegg er kjølen modifisert litt slik at den er blit litt lengere og lettere.

torsdag 20. juni 2013

Jevn vind, autopilot og helt alene til Frebergsvik

God vind mot Frebergsvik
Idag gikk turen mot Frebergsvik og Sandsletta i Breiangen. Idag var det veldig jevn vind, til en forandring fra kastevinder som skifter retning hele tiden. Det var deilig å ta fram autopiloten og nyte full frihet alene i båten. Med autopilot kan jeg koke kaffe og sitte foran masta og spise. Da får jeg en helt annen opplevelse av seilturen enn når jeg sitter nede i cockpiten å holder i roret.  Det er nødt til å være jevn vind, for ellers greier ikke autopiloen som jeg har å følge helt med. Da blir den ikke kjapp nok og det blir fort mye blafring i seila og plutselige slag med den selvslående fokka. Det er jo ikke så lurt å oppholde seg på dekk hvis fokka plutselig dytter meg over bord. Hvis da autopiloten står på forsvinner nok båten fort i horisonten. Her er noen bilder fra dagens tur i sommervarmen.
Autopilot er en god pilot i jevn vind
Ligge på dekk å slappe av
Med autopilot kan jeg være på dekk når jeg seiler alene 
Det er deilig å ligge på dekk å bare nyte stillheten
Med autopilot kan jeg koke kaffe og gjøre ting mens jeg seiler
Hjem igjen i sommerkveldssol



Kjøpte ny kasteline - godt å ha et tau dedikert til redning

Var idag på Maritim å kjøpte ny kasteline til Dulpen. Har den tradisjonelle hesteskoen fra før av, men syns det er greit å ha en redningsline som er dedikert til formålet. Hvis uhellet først er ute er det godt å ha nødvendig sikkerhetsutstyr i orden. Lina kostet 349,- og holderen til å skru fast på rekka kosta 298,-







Kastelina til venstre i bildet

tirsdag 18. juni 2013

Kjappseiling etter jobben

Med sønavind er det bare å skli ut av havna
Etter en lang dag på kontoret er det deilig å kunne gå de 500 skrittene rundt havna, ut på piren og opp i båten og bare seile ut en kjapp tur i sola. Nå er det sommer og det er ikke tvil om at det frister veldig å komme seg i båten når man sitter inne på et varmt kontor. Vi som bor og jobber i Holmestrand er priviligerte som har så flotte omgivelser og fasiliteter rundt oss :-)

søndag 16. juni 2013

Barnas perspektiv fra jolla

Fikk idag et bilde fra dattera mi sin telefon. Bildet er tatt på vår siste båttur. Sånn ser altså mutter`n og fatter`n ut fra jolla som henger på slep :-)

søndag 9. juni 2013

Båthelg med tre båter og orkidèjakt



Denne helgen gikk turen til Gåserumpa på lørdag. Dulpen seilte ilag med to andre båter. Først med Knut-ica og deretter kom jammenimeg Duppeliten seilende fra Sande og ble med videre. Vi kikket først i Fantebukta, men måtte pent reise videre, da det var helt fullt ved bryggene der. Vi endte opp alle tre på brygga ved Gåserumpa. Det var nesten ikke andre båter der. Vi konkluderte med at det var kulturfestival i Holmestrand og derfor mange som ikke kom på øya denne helgen. Rart det egentlig var så fullt i Fantebukta og så lite båter her.


Søndag morgen gikk flere av oss i ulike retninger på øya og plutselig kom noen over den sjeldne orkidèen "Flueblomst" Den er helt spesiell, vokser på øyene ute i Breiangen i tillegg til noen få plasser ellers i landet. Den er uunselig og vanskelig å finne. Men vi fant èn og det resulterte i at vi fant til slutt et helt felt med mange planter. Her kom det også til syne to andre typer orkidèer. Alle orkidèene er fredet og forbudt å plukke. De trives spesielt godt på disse øyene på grunn av den kalkholdige grunnen som er her.

Trolig en Nattfiol
Trolig en Vårmarihånd

Den veldig spesielle orkidèen Flueblomst

Dulpen og Duppeliten seilte videre på seiltur søndag, mens Knut-ica valgte å bli på øya.  Men med heller lite vind mellom Langøya og Mølen i Breiangen så satte vi kursen mot Holmestrand igjen. Det endte med middag under den bratte fjellveggen på vestsiden av Mulåsodden. Her lå vi å stekte oss i solen et par timer før vi seilte inn til byen.

Dulpen og Duppeliten tett i tett



torsdag 6. juni 2013

Kveldsol, nudler og gummijolle


Vi dro ut for å fiske i ettermiddag. Kanskje storfisken lå der ute og lurte... men nei, det ble ikke fisk på oss idag. Ungene var henrykt for da ble det nudler til middag i steden. Denne delikatessensom som ligger innerst i matskapet i båten og som (i følge barna) er helt topp mat for sjøfolk. Produsert av selveste Mr Lee. Jeg lar meg ikke slutte å fasinere av hvor godt unger syns mat som smaker ingen ting er :-) Og med gummijolle etter båten (kjøpt brukt) ble det en veldig fin tur. Det er gøy for de minstre og henge på slep. Jeg overhørte diskusjonen de hadde bak der, rundt strategien de skulle legge for å få pappa til å kjøpe en motor til jolla. Vi får se, men først får de lære seg å ro. Etter å ha ligget på svai i Mulvika, fisket og spist, skulle vi starte opp motoren igjen. Batteriet var flatt! Heldigvis hadde vi et ekstrabatteri så vi fikk start. Det ene batteriet er da altså kaputt. Godt å vite for jeg har hatt en mistanke om at det er noe som trekker strøm i båten, men det er altså et batteri som ikke lar seg lade...