lørdag 27. juli 2013

Tilbake på Gåserumpa med besøk fra Sandefjord


Torsdag dro vi ut i Holmestrandsfjorden med et vennepar av oss. Her ble det bading, spising, krabbefiske og seiling. Det er mer en tre ting og dermed mye bedre en å kjøpe et Kinderegg. Etter å ha vært på langtur for to dager siden virket Holmestrandfjorden plutselig litt trang. Det var mye båter ute denne dagen som var veldig varm. Dette må være den beste sommeren vi har hatt på mange år.



torsdag 25. juli 2013

Vår første ordentlige langtur, fem dager med Dulpen og Duppeliten


Et bilde vi kan leve på hele vinteren :-)
Nå var det endelig klart til å reise på tur. Dulpen og Duppeliten skulle på tur sammen i fem dager. Vi hadde ikke annet mål enn å seile dit vinden tok oss, og ut fra Holmestrand havn ble det naturlig å sette kursen sørover mot Horten. Vi var utrolig heldige med været og hadde sommerens hittil varmeste dager på denne turen. Vanntempraturen steg fra 19 grader til 22,5 grader den siste dagen. To båter, to barn, fire voksne og en hund dro av sted. Her er en rekke bilder fra turen og havnene vi var innom.

Horten har en flott gjestehavn, men vi dro over til Østfold denne første dagen
Litt trangt i Fuglevik, men de to små båtene fikk plass
På vei mot Fredrikstad i lite vind, men seiling ble det etter hvert
Nydelige Skjærøy med flott nyoppusset gjestehavn og fasiliteter
Duppeliten på vei over Oslofjorden til Tønsberg
Dulpen på vei over Oslofjorden til Tønsberg
Vel i havn på Torgersøya i Tønsberg
Torgersøya er verdt et besøk, det går bla. villsau løs på øya
og deter flotte bademuligheter for ungene
Varme sommerkvelder fulgte oss på hele turen
Nydelig lys i maritime omgivelser
Fantastisk nattelys fra månen som var oppe og full hver kveld :-)
Alltid skjarmerende Åsgaardstrand her var det mange som ville ligge,
og mange større båter måtte snu og reise andre steder
Også flott havn i Åsgaardstrand
Det er noe estetisk over seilbåter
Som ferskinger på tur så var vi veldig positivt overasket over hvor bra standard det er på havner rundt om kring. Veldig bra service, for ikke mer en 150 kr natta pr. båt. Det er billig for strøm, vann og toaletter. I tillegg treffer man veldig mange hyggelige mennesker som drifter disse stedene og gjester som ligger her. Det er hyggelig å kunne prate med andre seilende og få noen tips og råd. Vi var enige om at fem dager var veldig fin lengde på turen. Vi gleder oss til neste tur og har høstet masse erfaring på denne førstereisen. Vi opplevde ingen kompikasjoner med båtene og alt var bare kos og ferie for alle sammen. Fin trygghet var det også å reise to båter i lag. Skulle noe skje på turen så hadde vi alltid hverandre. Vi fant også ut på turen at 4-5 timers seilas hver dag er passe langt når vi har unger og hund i båtene. Ungene koste seg, men vil også fiske krabber og bade når det er så varmt som det det var på denne turen. Man skal ta hensyn til alle når man er på tur, så la vi opp dagene med frokost og morgenkos fram til kl 12.00, seilas fram til ca 17.00 og kveldskos og bading til sene kvelden. Dette gjorde at vi kom oss et stykke av gårde samtidig som alle fikk ivaretatt sine særinteresser. Da blir alle ombord glad for å være på tur.

Vi er kjempefornøyde med Dulpen som fungerer ypperlig for to voksne og to barn. Vi opplever at det alltid er plass til en så liten båt som Dulpen er, samtidig som den har godt med plass. Mange større båter må snu i havnene fordi det er for liten plass til dem. Er det trangt om plassen lå Duppeliten bare fortøyd i Dulpen. 

Dette ga mersmak!!!

onsdag 17. juli 2013

Med båten full av unger på badetur til øya og Lazyjacks som fungerte utmerket

Her lekes det "nødt eller sannhet" på dekket på Dulpen

Idag var det badetur med fem barn om bord, hvor noen aldri hadde vært i seilbåt eller på øya før. Dette var moro for oss og dem. Beskrivelser som "Dette var kjempekoselig" og "Nå har vi det fint" var hyggelige tilbakemeldinger. Ungene badet i 19 grader vann og fisket årets største krabber. Vi fikk testet Lazyjacken som vi hadde laget og det var gøy å se at den fungerte helt etter planen...altså utmerket. Det var utrolig deilig å ha den montert, med så mange om bord og slippe å få seilet i cockpit. Se på bildene hvor fint seilet la seg oppe på bommen.

Ikke noe seil ned i cockpiten
Lazyjacks som fungerer er deilig
"Captain Kid" på vei til Holmestrand :-)

mandag 15. juli 2013

Hjemmelaget "Lazyjacks" rigget idag


Idag har faren min og jeg rigget Lazyjacks på Dulpen. Lazyjacks er en anordning som sørger for å holde storseilet oppe på bommen når man tar ned seilet. Uten Lazyjacks havner mesteparten av seilet i cockpit. Jeg har kikket rundt hos forskjellige forhandlere og funnet ut at å kjøpe et ferdig sett er ganske dyrt, ca 1500 kr. Jeg tenkte at denne anordningen kan jeg jo lage selv bare ved å knyte den av line kjøpt hos en båtforhandler til ca 300 kr. Jeg har brukt en 5mm flettet tau i nylon. Jeg valgte en glatt type slik at tauet skal skli i løkkene. Det er også god strekk i tauet slik at jeg kan heise bommen opp og ned som jeg vil. Fordelene med løkker og ikke trinser (som er på de man kjøper) er at løkkene ikke henger å slår inn i seilet når storseilet er oppe. Det var godt å være to par hender når det skulle gjøres og det særlig når jeg skulle heises opp i riggen. Nå er jeg spent på om den hjemmelagde patenten fungerer når vi er ute å seiler. 



Bilde hentet fra Wikipedia

fredag 12. juli 2013

Sushimiddagstur ble til overnattingstur

Middagsturen gikk gikk igår innom Holmestrand Sushi for så å ende opp på Gåserumpa. Her nøt vi den fantastiske maten og kveldssola. Etter hva ungene sier, er Gåserumpa den beste øya å være på. Her er det langgrundt, mye krabber og alltid noen å leke med. Det var heller ingen unntak idag. Ettermiddag ble fort kveld og vi bestemte oss like gjerne for å sove over på øya. Da kunne ungene leke til sola gikk ned og vi kunne ligge på hver vår kistebenk å nyte sommeren.
Det er faktisk koselig at det begynner å bli litt mørkere på kveldene for da er det så koselig å krype ned i båten med levende lys og kose seg i soveposen før bølgene vugger en i seng.

 Det beste med å sove over på øya er sommermorgenene, når sola varmer klokka åtte, den befriende følelsen av å komme ut av båten og kjenne den friske sjølufta, for så og sette på kaffen og kjenne at det er helt stille og alt lukter godt. Idag måtte vi tøffe litt tidlig inn til byen, for det var ting som måtte gjøres. Vi satte på autopiloten og båten i 2,5 knop og skle inn til Holmestrnd mens ungene lå å dro seg på dekk. Vi som voksne prøver å leve litt sakte om sommeren og forhåpentlig vis skape noen sommerminner ungene aldri kommer til å glemme.

14 biters sushi fra Holmestrand Sushi....Mmmmmmmm
Leggetid 


Det var bare en annen båt som overnattet og den het Inger II, en 27 fot tresnekke

tirsdag 9. juli 2013

En tur i veldig spesielt lys og iPhone 5 som kartplotter

Nok en gang gikk turen ut til Kommersøya der vi skulle treffe en annen båt på ettermiddagen. Med posen full av reker satte vi kursen til øya i ganske mye sjø. det blåste norøst og vi fant le på vestsiden av øya.

Vi fikk idag besøk av en Galia 475 open landstedsbåt, en liten kvikk polakk med 50 hester på hekken.. Her er en liten test av den båten: Galia 475 Open


Ut på kvelden snudde vinden til vestavind og vi måtte kaste oss rundt og legge fra land for det ble plutselig høyst ukomfortabelt å ligge så nærme land med så stor sjø. Vi gikk isteden da rundt på andre siden av øya igjen og koseseilte i kveldssola. 

Skjermdump fra Navionics på  iPhone 5
Jeg har nettopp kjøpt meg iPhone 5 og har selvfølgelig lastet ned Navionics kartplotter til denne enheten også. Den fungerer fint og er veldig håndterlig når man står ved roret og du kan styre hele programet bare med tommelen. Foretrekker nok iPaden hvis jeg skal ha god oversikt, men denne fungerer godt som knopteller og lommekart :-)


Sammen med ny teknologi er det også fasinerende å se en fossil som har klort seg fast til fjellet i millioner av år. 

mandag 8. juli 2013

Sommeren er igang

Etter å ha stått hjemme i husveggen med malingskrape og oljekost var det deilig å komme seg ut og spise på fjorden og bare kose seg i varmen. Vi tøffet bare ut midtfjords og lå og drev i den stille sjøen. Det er mye trafikk på fjorden, og redningsskøyta kom med redningsfangst, og helt sikkert noen båteiere som var kjempeglade for at nettop redningsselskapet fins. Det er masse folk på øyene og sommeren er igang for alvor.



fredag 5. juli 2013

Hele Holmestrand havn via webkameraer

Holmestrand Utvikling har nå to kameraer som dekker hele Holmestrand havn med vinkler fra både nord og sør.

Har du båt i Holmestrand kan du nå nesten følge med båten uansett hvor du er og du kan skjekke det faktiske været ved båten din :-) Kameraene finner du her, de oppdateres hvert 10. minutt:

Skjermdump fra Holmestrand Utvikling sin side