torsdag 28. juni 2012

Endelig på egen plass i Holmestrand Småbåthavn

Idag fikk Duppeliten endelig egen plass i Holmestrand Småbåthavn. Vi vet ikke hvor lenge hun blir liggende på denne plassen for havna er under stor utbygging, og her forandrer ting seg fort om dagen. Hele småbåthavna og gjestehavna får en formidabel ansiktsløftning, mudret, med steinsatte kanter, nye brygger og gode fasiliteter for båtfolket som har båt i Holmestrand og for de som kommer på besøk. Her kan du se tegninger av hvordan det er tenkt når det står ferdig. For å se tegningen i stort format gå til Holmestrand Båtforening:
Tegning hentet fra Holmestrand Båtforening sine sider.


søndag 24. juni 2012

Nye bilder fra vi hentet Duppeliten i Vollen

Vi fikk tilsendt nye bilder fra vi klar gjorde Duppeliten ved Vollen i Asker. Bildene er tatt fra Knutica, følgebåten vår som vi seilte med til Vollen. Vi takker kapteinen på Knutica, en Comfortina 32 for følge. Det var godt å være to båter på en så lang tur hvis Duppeliten skulle få et motorhavari eller lignende.  Man vet jo ikke hva som kan skje når man har med en helt ukjent båt å gjøre. Men det gikk bra og motoren gikk som ei klokke de gangene vi trengte å bruke den.
Bilder tatt fra Knutica i Volen marina. Foto: Knut Østby
Bilder tatt fra Knutica i Vollen marina. Foto: Knut Østby
Duppeliten seiler avsted mot nye eventyr over Oslofjorden!
Bilder tatt fra Knutica. Foto: Knut Østby

En liten tur i Holmestrandsfjorden

Idag måtte vi også ut en tur. Det er morro og seile og den yngste sønnen vår var så spendt på hvordan båten var. Han syns det var spennende når vi slo av motoren og bare vinden derv oss framover. Det er fasinerende, men han gleder seg til at sommeren blir varmere og vi kan reise ut og bade og fiske krabber. Vi er overasket over hvor god plass det er i båten og er spendte på hvordan det blir når vi blir alle fire.
Rulleforseilet / Genakeren er kjapp å sette og fungere godt
når det er mange i båten og man bare skal kose seg
Holmestrand fra sjøen, en liten små by med flott
småbåthavn som nå moderniseres.
Minstemann på 6 år syns det
er stas å sitte på baugen

lørdag 23. juni 2012

Duppeliten hentet hjem til Holmestrand

Fredag ettermiddag la vi fra kai i Holmestrand med en 32 fot Comfortina som heter Knutica. Målet den kvelden var å seile inn til Vollen marina i Asker for å hente hjem Duppeliten. Turen på ca 30 nautiske mil ble lang, men kl 03.00 la vi til i Vollen. Det var en fantastisk tur med nattseilas ned hele Oslofjorden.

Det første vi gjorde var å
få opp forseilet
Dagen etter fant vi Duppeliten og gjorde henne klar til å seile hjem. Det ble et variert seilas med mye vær og vind. Opp hele Oslofjorden blåste det motvind så det tok lang tid. Når vi rundet ut i Breiangen så økte vindstyrken og det ble et ordentlig ruske vær med store nedbørsmengder og høye bølger. Fra Tofteholmene løyet vinden og vi kunne seile hele veien hjem i 4-5 knop  i sol. Vi fikk testa Duppeliten ordentlig denne turen og kom hjem til Holmestrand forblåste, våte og solbrendte etter og ha seilet til sammen 57 nautiske mil. Turen med Knutica og Duppeliten tok tilsammen 24 timer hvor vi hadde ca 6 timer søvn.

Endelig i havn i Holmestrand etter 9 timer seilas

Duppeliten viste seg som en fremragende seilbåt som virkelig var god å seile og være ute i mye vær med. Jeg og kona mi syns dette var spennende og vi gleder oss til å være med henne på nye eventyr.

Skjermdump av reiseruten i GoogleEarth


Skjermdump av reiseruten i Navionics
Start Time: 19:49 22.06.12
End Time: 20:01 23.06.12

Distance: 57.2 NM
Total time: 24h 11'
Average Speed: 2.4 kts
Max Speed: 6.8 kts



tirsdag 19. juni 2012

Skal vi montere VHF eller ikke?

Har lenge lurt på om jeg skulle kjøpe en VHF til båten. På mange måter er det en sikkerhet som er lett og argumentere for. På den andre siden blir det enda en dings som skal virke, man bør ha et VHF kurs og man må strengt tatt registrere apparatet for at det skal være en faktisk sikkerhet.

Så leste jeg en artikkel på batmagasinet.no - "VHF i særklasse" som taler for å ha det. For man vet jo aldri når ulykken skulle intreffe.  Det er tross alt ikke mer enn et par tusen kroner og et lite kurs også er man igang. Og skulle det uforutsette skje så er det kanskje ikke dyrt, sett i lyset av hva som kunne skjedd hvis man ikke hadde VHF...

Referanse om VHF på Wikipedia.

mandag 18. juni 2012

Garmin echo 150 - Ekkolodd

Har idag anskaffet ekkolodd til Duppeliten. Valgte et Garmin echo 150 lodd til en tusenlapp som er lite og nett og med basis fungsjoner, men ikke den billigste rett og slett fordi jeg tror at med billige ting er det en grunn til at det er billig.... Allikevel - som selgeren på Maritim sa: "Det viktigste er ikke hvor dypt loddet måler, men hvor grunt det måler". Dette er jo faktisk det som man som regel er redd for, å gå på grunn i ukjent farvann :-) At det tilsynelatende skal finne storfisken for deg tar jeg som en liten bonus.

søndag 17. juni 2012

Idag er Duppeliten offisielt vår

Duppeliten ved Vollen marina i Asker
Idag skrev vi kontrakt med gammel eier av båten så nå er Duppeliten offisielt vår. Så en av de nærmeste dagene henter og seiler vi henne til Holmestrand. Det blir en spennende tur fra Asker til Holmestrand, en tur som de som har erfaring mener vil ta omtrent 5 timer.

Holmestrand foto fra Wikimedia Commons

lørdag 16. juni 2012

En seilbåt dukket opp på skjermen

En liten rask illustrasjon av Jon Løvaas
En lørdag morgen jeg satt og kludret på datamaskinen dukket denne formen opp og ble til en seilbåtillustrasjon. Sammen med teksten ble det nærmest en slags logo. Med litt rattig med farger og paste and copy ser dere reultatet :) Mye kan skje på 10 minutter God Helg!

fredag 15. juni 2012

iPad som AIS monitor og sender

Mottager
Når du er på vannet kan det være morsomt å se hva som foregår i farvannet rundt deg. Til det kan du bruke en app som heter Marin Traffic. Den viser alle båter i hele verden som sender et AIS signal.

Utfyllende info om AIS kan du lese her på Båtforum og Baatplassen.no

På iPaden din kan du da se hva skip og båter rundt deg heter, hastighet, hvor de kommer fra, hvor de har vært og bilder av farkosten. Bare for å nevne noe. For å se hvordan det virker se: MarinTraffic.com. Her er det bare å soome inn på det området du nysgjerrig på og se hva som foregår.

Sender
iPaden kan også brukes som en AIS sender. Til det kan du bruke en app som heter mAIS. Her kan du lage din egen profil slik at du blir synlig for andre som bruker Marin Traffic.

Hvis dere er en vennegjeng på tur så kan man søke hverandre opp og se hvor dere er. Legge hverandre til i grupper så dere eventuelt bare kan se hverandre.

Dette bruker jo datatrafikk og er avhengig av at du har en iPad med 3G. Hvis du bruker AIS sender som oppdaterer ofte og iPoden som kartplotter som er omtalt i forrige innlegg, så må du ha strømtilgang til paden.
Skjermdump fra MarineTraffic for iPad

iPad som kartplotter

Når jeg ferdes på vannet har jeg skjønt at det er lurt å ha med seg et sjøkart. Jeg syns alltid at det har vært tøft med kartplotter, men syns det har vært for dyrt og volsomt til å montere i små fritidsbåter under 20 fot.
Men jeg har også funnet ut at verden går framover. Jeg har en iPad og jeg begynte og undersøke sjøkart app`er. Etter å ha prøvd noen "nesten gratis applikasjoner" som var heller upresise, kom jeg over Navionics. Dette er et kartprogram som funker helt utmerket, er lett å navigere etter og utrolig lett og bruke! Veldig deilig å bruke når man er i et litt ukjent farvann og ser hvor man fysisk er. Ulempen er at iPaden bruker forholdsvis mye strøm når den skal oppdatere kontinuerlig, men har man tilgang på 12V strøm i båten er det ikke noe problem. En annen ulempe er at displayet må ha lysstyrken på maks og helst vises i skyggen. Sola og lyset på fine sommerdager har en tendens til å vaske bildet.

Men som med all annen teknologi så kan den svikte. Så jeg har alltid med meg papirkartene for sikkerhets skyld - Men det er ikke så moro :-)

Skjermdump fra Navionics for iPad
Her er dinside.no sin omtale av navigeringsapper her er også en test av de tre beste navigasjonsapp`ene.

torsdag 14. juni 2012

Fakta om Duppeliten



Jeg har lett litt rundt på nett og det er ikke så lett og finne omtaler av Sunwind 20. Mulig er det fordi det begynner å bli en gammel båt, og det var vel ikke så mange som testet på 70-tallet som vi gjør idag. Det viser seg imidlertid at båten har vært langt mer populær i Sverige enn her i Norge.
En eldre tegning jeg fant på nett. Klikk for større bilde

Jeg fant en liten uttalelse på Svensk:

Curt Gelins bok "300 segelbåtar i test" står det: 
Seglingegenskaperna är glimrande, bäst i klassen. Sunwind 20 har enastående driv, härlig fart och mycket god slutstyvhet. Detta är en båt för alla väder och man känner sig helt trygg om man får en vindby över sig. Även i lätt vind rör Sunwind 20 på sig bra och sjöegenskaperna imponerar.

Jeg fant også informasjon om båten på den svenske Sunwindklubben.se:

Sunwind 20 presenterades 1970 och tillverkningen upphörde under i början av 1980-talet. Båten tillverkades från början av Sejle Bruk i Norge under namnet Sagawind, men efter några år togs tillverkningen över av Nykra OY i Finland och då bytte hon namn till Sunwind 20. Någon gång runt 1980 kom Sunwind 20 Mk 2. Skillnaden mot den förra modellen var att överbyggnaden var helt omgjord. Sunwind 20 blev nu valdäckad, dvs ända utdraget till skrovkanterna (som till exempel Maxi-båtarna från samma tid). Detta gjorde Sunwind 20 rymligare inuti. I övrigt var skrov och undervattenskropp oförändrade. Tidiga Sunwind 20/Sagawind har grundare och längre köl, annan utformning av roder och skädda  Konstruktör Tord Sundén.


Her på Sagaforumet står det beskrevet hvordan Sagawind 20 blir til Sunwind 20


Fakta:
Årsmdell: 1972
Lengde: 20 fot / 610 cm
Bredde: 245 cm
Dybde: 125 cm
Lystall: 0,91
Vekt: 1600 kg
Sitteplasser: 6
Soveplasser: 4
Maks fart: 6 knop
Bulbkjøl på 800 kg



Mye seileglede med 20 fot, også for gamlegutta

Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves heter det. Og mens jeg venter på å få hentet Duppeliten og sommerferie, så leser jeg båtstoff hjemme i sofaen. 


Som båteier er jeg totalmedlem i Redningsselskapet. Dette gir trygghet på sjøen uansett hvor du er og båtstørrelse. Det er jo en gang slik at motorhavari er bråstopp, uansett båtstørrelse og man vet aldri hva som kan skje når man er ute. Derfor tenker jeg det er en trygghet. Dessuten får en mye nyttig informasjon som båteier.

Med dette medlemskapet kommer RS / Trygg på sjøen magasinet. I nr. 2 2012 skriver de om den gamle redaktøren av magasinet Seilas, Henrich Nissen-Lie (74). Han har vært redaktør av bladet i over 40 år han på peker at han har vært borti det meste av store seilbåter. Han sier overaskende nok at: 

"Jeg mener og har alltid ment at seilergleden er omvendt proporsjonal med størrelsen. Jo mindre båt, desto artigere er det."

Jeg ble oppløftet over en slik uttalelse i og med han fortsatt seiler sin 20 fots Marieholm.

Videre sier han: "Det beste man kan gjøre for at hele familien skal trives om bord, er å ta hensyn til alle og sørge for at alle har noen oppgaver."


Bilde av artikkelen i RS / Trygg på sjøen nr. 2 2012

onsdag 13. juni 2012

Kommersøya - en oppdagelsesreise for store og små!

Klikk på bildet for å se det stort
I Holmestrandsfjorden der Duppeliten skal seile mye ligger en øy som mange båtfolk er glade i - Kommersøya. Nå har Holmestrand og Sande kommune laget en egen informasjonsside for øya. Her kan du få vite mer om denne rare øya, som er så mye mer en bare en trygg havn for mange båtfolk om sommeren.

tirsdag 12. juni 2012

Holmestrands Hvite Svane er solgt

Klara - Holmestrands Hvite Svane

Idag reiste Klara til Nøtterøy! Klara var vår første båt og som virkelig har introdusert oss til båtlivet.
Klara var en Fjordling og hadde fantastiske sjøegenskaper, kom lett opp i plan og hadde mye plass til tross for sine 18 fot. Jeg tror jeg kan si at på grunn av denne båten som har gitt så mye av seg selv, kommer vi ikke til å klare oss uten båt lengre. Sommeren hører til på sjøen. Idag solgte vi henne... - måtte de nye eierne få like mye glede av henne som vi har hatt :-) Takk for alt - Klara! Nå venter vi bare på å få hentet Duppeliten. Håper hun kan ta båtlivet til nye høyder :-)


søndag 10. juni 2012

Befaring av Duppeliten


Befaring av Duppeliten Foto: Knut Østby
Samme kveld dro vi inn til Asker der båten lå, og jeg ble helfrelst. Eieren var pålitelig og jeg kunne bare konstatere at dette var båten jeg ønsket. Ikke for stor, slik at det ble uoverkommelig og holde i orden, jeg kan veldig fort seile henne alene og passe stor til at familien kunne sove over og reise på kortere turer. I tillegg kan ungene lære seg forholdsvis fort og håndtere en seilbåt. Nå venter vi bare på en anledning til å seile henne til Holmestrand i Vestfold der hun skal få en fin båtplass.
Befaring av Duppeliten Foto: Knut Østby

lørdag 9. juni 2012

Duppeliten på finn.no

Skjermdump fra finn.no
Dette er Duppeliten! En 20 fots seilbåt fra 1972. Jeg surfet på Finn.no og falt pladask for denne lille krabaten. Etter å ha hatt motorbåt en liten stund og blitt bitt av båtbasillen, har tanken på seilbåt modnet mer og mer. Roen uten motorlyd og jag og mas, oppleve elementene og lære å mestre noe som gjør at man føler frihet fra hverdagens stress var noe av det jeg drømte om. Og plutselig lå hun der, akkuratt passe stor, på nettet kunne jeg lese at hun var en fin nybegynner båt og samtidig kunne man utfordre henne etterhvert som man fikset greia. Jeg tok opp telefonen samme dag. Seilgarderoben og riggen er nesten ny og båten er oppgradert kontinuerlig de siste 9 åra.

Skjermdump fra finn.no
Skjermdump fra finn.no