torsdag 14. juni 2012

Fakta om Duppeliten



Jeg har lett litt rundt på nett og det er ikke så lett og finne omtaler av Sunwind 20. Mulig er det fordi det begynner å bli en gammel båt, og det var vel ikke så mange som testet på 70-tallet som vi gjør idag. Det viser seg imidlertid at båten har vært langt mer populær i Sverige enn her i Norge.
En eldre tegning jeg fant på nett. Klikk for større bilde

Jeg fant en liten uttalelse på Svensk:

Curt Gelins bok "300 segelbåtar i test" står det: 
Seglingegenskaperna är glimrande, bäst i klassen. Sunwind 20 har enastående driv, härlig fart och mycket god slutstyvhet. Detta är en båt för alla väder och man känner sig helt trygg om man får en vindby över sig. Även i lätt vind rör Sunwind 20 på sig bra och sjöegenskaperna imponerar.

Jeg fant også informasjon om båten på den svenske Sunwindklubben.se:

Sunwind 20 presenterades 1970 och tillverkningen upphörde under i början av 1980-talet. Båten tillverkades från början av Sejle Bruk i Norge under namnet Sagawind, men efter några år togs tillverkningen över av Nykra OY i Finland och då bytte hon namn till Sunwind 20. Någon gång runt 1980 kom Sunwind 20 Mk 2. Skillnaden mot den förra modellen var att överbyggnaden var helt omgjord. Sunwind 20 blev nu valdäckad, dvs ända utdraget till skrovkanterna (som till exempel Maxi-båtarna från samma tid). Detta gjorde Sunwind 20 rymligare inuti. I övrigt var skrov och undervattenskropp oförändrade. Tidiga Sunwind 20/Sagawind har grundare och längre köl, annan utformning av roder och skädda  Konstruktör Tord Sundén.


Her på Sagaforumet står det beskrevet hvordan Sagawind 20 blir til Sunwind 20


Fakta:
Årsmdell: 1972
Lengde: 20 fot / 610 cm
Bredde: 245 cm
Dybde: 125 cm
Lystall: 0,91
Vekt: 1600 kg
Sitteplasser: 6
Soveplasser: 4
Maks fart: 6 knop
Bulbkjøl på 800 kg



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar